Thursday, July 19, 2012

pakaian pengantin perempuan

assalmmualaikum....saya ingin memperkenalkan pakaian pengantin perempuan dan jenis-jenis pakaian pengantin..dan setiap wanita  pasti mengimpikan untuk memakai pakaian pengantin yang cantik dan dihiasi dengan pelamin yang cantik dan menarik pada hari perkhawinanya...sebeum itu,saya ingin menberitahu APA ITU PAKAIAN PENGANTIN?

Pakaian pengantin merupakan pakaian yang melambangkan simbol perkhawinan.Ia adalah sejarah kisah cinta mengikut kebudayaan dan kefahaman sesuatu kaum pada zaman dahulu.Pada masa kini,pakaian pengantin merupakan satu pakaian yang unik dalam dunia kehidupan pereka fesyen lantaran dan stailnya yang mengagumkan dengan perincian gabungan pelbagai jenis fabrik dan dihiasi mutiara dan manik-manik yang berkilauan.Pakaian pengantin terdiri pelbagai jenis pakaian pengantin Tradisional,Klasik,Moden,dan Kontemporari.

Jenis-Jenis Pakaian pengantinPAKAIAN PENGANTIN TRADISIONAL

 • Mempunyai keistemewaan Tersendiri,melambangkan kaum,budaya dan adat resam pengantin itu.Contohnya,buday pengantin india akan menggunakan sari penuh yang berwarna warni yang ditambah dengan hiasan serta bunga di kepala,begitu juga budaya cina akan menggunakan fabrik yang berwarna merah terang yang menjadikan pengantin nampak kelaianannya.Manakala masyarakt melayu mengunakan fabrik songket untuk membuat baju kebaya songket dengan sanggul yang menawan dan di hiasi dengan bunaga melur untuk menaikkan seri pengantin tersebut.PAKAIAN PENGANTIN KAUM INDIAPAKAIAN PENGANTIN KAUM MELAYUPAKAIAN PENGANTIN KAUM CINA


PAKAIAN PENGANTIN MODEN
 • Pakaian pengantin moden menpunyai pakaian yang bercirikan "ala inggeris" seperti gaun pengantin,Mempunyai leretan fabrik di bahagian belakang.

 • Rekaan pakaian pengantin perempuan boleh didapati daripada pelbagai sumber media cetak dan elektronik seperti majalah,internet dan televisyen.
CIRI-CIRI GAUN

 1. KORSET
 • Selalunya korset dipakai ketat
 • Kelonggaran tidak perlu di tambah bahagian dada
 • Lisu hadapan di ubah mengikut garis puteri
 • Lisu pemandan di alihkan ke garisan puteri2. Sehelai kain yang di buat berlapis-lapis dengan fabrik net/organza dan sesuai dipakai dengan gaun,pakaian klasik dan Kontemporari.
FABRIK


 • Fabrik yang sesuai untuk membuat baju pengantin ialah fabrik lace,satin.brocade,organza,taffeta,shantung,sheer,velvet,sqequined fabric,lame,net,fabric lapis.
 • Tekstur yang sesuai jenis lembut,sederhana tebal atau nipis.
 • Pilihan warna fabrik yang sesuai adalah rona warna lembut seperti putih mutiara (Peal White)

No comments:

Post a Comment